ERASMUS

Oslo forráskalauz (Fejlesztés alatt)

Mire lesz szükséged
Először is tisztában kell lenned azzal a ténnyel, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak. Így, ha 90 napnál többet szeretnél az országban tartózkodni, akkor ideiglenes tartózkodási engedélyt kell majd kérvényezni. De először is az utazás előtti intéznivalókról. Első lépésben – ha nem rendelkezel- deviza alapú bankszámlát kell nyitni, hiszen az ösztöndíjat EUR-ban utalják, így ha EUR-os számlád van, akkor nem vesztesz az árfolyam miatt. Norvégiában egyébként a VISA, VISA Electron és a MasterCard is elfogadott bankkártya, az üzletek bejáratánál fel is tűntetik, hogy milyen kártyát fogadnak el. Azért is első lépés a számla, hiszen a szállás lefoglalásához foglalót (deposit) kell küldeni utazás előtt. Ennek mértéke 90 – 100.000 Ft körül mozog az aktuális árfolyamtól függően.
Következő lépésben nem árt, ha gondoskodsz norvég fizetőeszköz NOK (Norvég Korona) készpénzbeli beszerzéséről. Ha a bankkártya nem lenne megfelelő, vagy épp nem működne az adott helyen a kártyaolvasó. Időben kell gondoskodni a valutaváltásról, hiszen a kisebb települések, kisebb városok bankjaiban nem rendelkeznek koronával, így időbe telik, míg beszerzik a megfelelő mennyiséget. Az árfolyam 30 Ft körül mozog, így 1 NOK = 30-33 Ft.
Kötelező beszerezned egy European Health Ensurance Card-ot (EHIC), azaz Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ennek kiváltása díjmentes, mindössze egy iskolalátogatási igazolást kell felmutatni az Országos Egészségügyi Pénztár kirendeltségén (Kirendeltségek megyénként); (Igénylőlap letöltése). Célja, hogy az egyik tagországban egészségbiztosítási díjat fizető állampolgár a többi tagországban is kedvező költségű orvosi ellátásban részesülhessen anélkül, hogy vissza kellene térnie a biztosításáért felelős tagország orvosi ellátási rendszerébe. Érvényessége elméletileg 3 hónap. Azonban óvd és vigyázz rá, hiszen a pótlása már díjköteles, 2200 Ft!
A fenti kitérők után végre eljött az ideje az iskolai ügyek intézésének. Fel kell venned a meghirdetett tárgyakat. Első látásra meglepő lesz a 10-15 kreditpont tárgyanként, de Norvégiában ez az általános és elfogadott. A tárgyakat angol nyelven hallgatod. A konkrét tárgyfelvételt a norvég intézmény könyvtár szakjának ügyintézője, Bjørg Halvorsen végzi. Rendkívül kedves és segítőkész (e-mail címe). Ha felvette az általad megjelölt tantárgyakat, akkor levélben értesítenek és küldenek egy Semester Card-ot, melyet a diákigazolvánnyal együtt kell tartani, hisz csak így lesz érvényes.
A tantárgyak kiválasztását követően el kell kezdeni a szállásigénylést is. Egyrészt interneten le kell foglalni, másrészt küldeni kell a foglalót. Alapvető angol nyelvtudással nem okozhat gondot. Az utalásnál többször is ellenőrizd, hogy jó számlaszámot adtál meg, hiszen nagyobb összeget utalsz és kintről intézkedni rendkívül nehéz és kimerítő.
Végül, de nem utolsósorban gondoskodj a ruhatáradról. Norvégiában nem ritka jelenség a tartós 0 °C alatti hőmérséklet. Sőt a mínusz 15-20 is gyakori a téli időszakban. Ezt tartsd észben és csomagolj ennek megfelelően. Norvégiában nagyon drágák a kész termékek, így a ruhák is elég borsos áron találnak gazdára.
Készülj fel a mosás és a vasalás csodálatos élményére. Ha korábban nem volt benne részed, mindenképp gyakorolj, nehogy a kedvenc ruhád miatt idézd majd gyakran a Füstbe ment tervet. 
Ha majd megérkezel…
Már tettem említést egyszer a diákigazolványról. A magyar diákigazolványod Norvégiában nem érvényes, sőt nemzetközi diákigazolvány sem kell. A kampusz épületében kell igényelni, gyorsan hozzátenném, hogy 3perc alatt elkészül a norvég diákigazolvány, mely egy mágnescsíkkal ellátott plasztik kártya. A mágnescsík nem véletlen, ennek segítségével tudsz bejutni az intézménybe.
Első nap az érkezést követően át kell venned a szobakulcsod, továbbá még 2 kártyát. Az egyik a kollégium épületét nyitja, a másik pedig a mosáshoz kell majd. Kapni fogsz még egy kulcsot a postaládádhoz is. Érdemes lesz vásárolni egy újabb kártyát a reprográfiai szolgáltatások (nyomtatás, fénymásolás) igénybevételéhez. Mindezt szintén az iskolában el lehet intézni. Egész pontosan a földszinten található könyvesboltban (Penelope bokhandel).
Gondoskodj arról, hogy legyen internet elérésed. A Nemzetközi Irodában (International Office) kell segítséget kérni ez ügyben.

Utazás Oslóba
Repülővel
Az utazás megszervezésével ismét egy lépéssel közelebb kerülsz az álmaidhoz. Többféle opció közül választhatsz ugyan, de természetesen a légi közlekedés igénybevételével tudunk eljutni a leggyorsabban Oslóba kishazánkból. Az út valamivel több, mint 2 órát vesz igénybe, ha a Budapestről repülünk. Ha időben lefoglaljuk a repülőjegyet, akkor megfizethető áron tudunk eljutni a Norvég fővárosba. 2009-ben sikerült mindössze 15.000 Ft-ból repülőjegyet vásárolni. Első hallásra ez rendkívül bíztató kezdet. Azonban Oslo közelében 3 repülőtér is van, kettő körülbelül 60-65 kilométerre található a fővárostól. Gardemoen mindössze 20 kilóméterre fekszik Oslotól, így az a legegyszerűbb úti cél. Azonban, ha Rygge vagy Torp repterét választjuk, akkor kalkulálnunk kell további 1 órányi utazással is, míg eljutunk a város központjába!
Rygge repülőterétől
Ha nem kezdünk rendkívül időrabló bámészkodásba, akkor két féle módon is folytathatjuk utunkat. Természetesen a taxival, mint harmadik lehetőséggel most nem foglalkozom, hiszen jóval költségesebb megoldás, mint a tömegközlekedés. A közvetlen buszjárat a járatokhoz van igazítva, így, ha nem töltünk túlzottan sok időt a csomagjaink keresgetésével, valamint a vámvizsgálattal, akkor esélyünk van elérni. Amennyiben ez nem sikerül, még mindig igénybe vehetjük a vasút szolgáltatásait. (Mindig legyen B’ terved!) Ehhez azonban először buszra kell szállni, mely elvisz minket a legközelebbi vasúti megállóig. Ez a kis, tizenöt perces kiruccanás a transzferjárattal, nem kerül egyetlen koronánkba sem, a járat ugyanis ingyenes.
NSB, a norvég vasút
A norvég vasút, NSB a zord téli viszonyok ellenére is pontosan közlekedik. A vonatok modernek, kulturáltak és kényelmesek. Természetesen a kalauz is folyékonyan beszél angol nyelven, így a vonaton történő jegyvétel zökkenőmentes. A ryggei állomástól, Oslo központi állomásig (Oslo sentralstasjon rövidítve Oslo S) 53 perc alatt juthatunk el. Az útiköltség 144 NOK, azaz norvég korona. Magyar viszonyokra és árfolyamra átkonvertálva 4300 Ft-nak felel meg a fent említett összeg. A MÁV-val utazva 70 km-es táv 1250 Ft kedvezmények nélküli, teljes díjnál. Gyorsan megsúgom, hogy további 90 NOK befizetésével átlépünk a komfort szolgáltatások körébe. Ez magába foglal egy csésze teát vagy kávét, elérhetővé tesz különféle periodikumokat és laptopunk számára energiaforrást, tehát rusztikusabban megfogalmazva konnektort.
Milyen módon fizethetünk? Természetesen használhatjuk VISA, vagy MasterCard típusú bankkártyánkat is, nem kell készpénzt magunkkal vinni. A jegyeket előre is megrendelhetőek az interneten keresztül. Nem kell mást tenni, mint beírni a böngészőbe a http://www.nsb.no címet. Angol nyelvű verzió alapelvárás, minden információ könnyen megtalálható.
Tömegközlekedés Oslóban
A pár kilométeres magasságból, valamint a vonat ablakából is megcsodált Norvég táj látványa után el is érkezünk úticélunkhoz.
A választék bőséges, hiszen helyi járattal (busszal), metróval és villamossal is közlekedhetünk, ha a központi pályaudvarra érkezünk, mely az egész norvég vasútvonal legnagyobb és legjelentősebb vasútállomása, akkor a metró, a busz és a villamos is okos megoldás lehet. Érdemes először Flexi Card-ot, – Magyarországon hasonló a Budapest kártya- ez 8 alkalommal vehető igénybe. Lényeges információ, hogy ha egy alkalmat érvényesítünk, akkor azt 1 órán keresztül használhatjuk a különféle tömegközlekedési eszközökön. Ennek ára 162 NOK volt (2011-ben 190 NOK = 5700 Ft), ami 30 Ft-os árfolyammal számolva 4860 Ft.
A tömegközlekedésről naprakész adatokat és információkat a http://www.trafikanten.no honlapon kaphatunk. Mondanom se kell, hogy az oldal angol nyelven is olvasható. Utazásainkat tehát könnyedén eltervezhetjük az interneten.
A megszokott magyar közlekedési eszközök mellett találkozhatunk egy szokatlanabb járművel is. Ez pedig nem más, mint a hajó.
A tengerre szállás élményét nem szabad kihagyni! A tenger csodálatos, a látvány pedig elfelejthetetlen. Itt emelném ki először a város szimbólumának számító városháza épületét (Rathuset) és az Akershus erődöt!

T bane, azaz a norvég Metró
A vasút dicsérete után mindenképp ékes szavakkal kell illetni az oslói metró hálózatot is. Gyors, pontos és tiszta, a megállók is kiváló állapotban vannak. Sajnos ugyanúgy, mint a többi tömegközlekedési lehetőség, a metró sem tartozik az olcsó kategóriába. Nézzük is meg térképen, hogy hogyan is hálózzák be a fővárost a metró vonalai:

Látható a kiterjedés mértéke és a sűrű megálló hálózat. Összesen 6 vonalból áll az oslói metróhálózat. Az átszállás is könnyedén, több megállónál megoldható.
Trikk – Villamos
A budapesti villamosokat napi rutinként használó embernek mindenképp meglepő lesz a norvég villamosok halványkék festése. Kényelmes és gyors közlekedési eszköz, ráadásul ugyanúgy, mint a metró, a villamos hálózat is átkarolja a várost. Megközelítőleg 132 km-nyi hosszúságban fektettek le síneket. A fent említett távot 6 vonalra osztották fel. Összességében 99 megállót létesítettek a megfelelő szolgáltatás érdekében.
Én Ulleval sykehus-ban laktam, így a 17-es és18-as villamost használtam esetenként, ha az időjárási tényezők megkövetelték.

Buss i Oslo – Helyi járatok
A busszal történő utazás szerelmeseinek is jó hírekkel szolgálhatok. Minden helyi busz akadálymentesített, azaz alacsonypadlóval rendelkezik. Eltérésként a bekamerázott ajtókat lehet említeni, ennek segítségével a sofőr pontosan láthatja, hogy lesz-e még leszálló.
A városi buszok vörös színt kaptak, a számuk és a megnevezésük digitális kijelzőn minden oldalról jól látszik, így könnyen el tudunk igazodni. A következő térkép jól szemlélteti, hogy a város minden pontja elérhető busszal is.

Boltok
Ismételten el kell rugaszkodni a kis hazánkban fent álló viszonyoktól, a Magyarországon megjelenő és teret hódító multinacionális áruházláncoktól. Oslóban az ember két jelentősebbnek mondható üzletlánccal találkozhat. Az egyik az ICA a másik pedig a KIWI. Természetesen kis üzletek, vegyesboltok mindenhol vannak. Érdemes jól körülnézni és az akciós termékeket és a First Price termékeket választani, hiszen az árak az egekig érnek. Érdemes még benézni a piacra is! A legfrissebb akciókat tartalmazó dokumentumok az interneten is megtalálhatóak pdf formátumban letölthetőek. www.ica.no illetve a www.kiwi.no honlapokon lelhető fel a friss információ. Keressük a kundeavis kifejezést!
Nézzük az “alapvető” élelmiszerek árait a már említett üzletekben:

kenyér – a leggyakoribb az 500 és 750 g-os, akciótól függően 4-25NOK
tej – 19-24NOK
tojás – (6,8,10-es kiszerelésben) a 6db-os 19-23NOK
hús – ez az ami méregdrága, az ár függ attól, hogy egész pontosan milyen állattól származik, de általánosságban elmondható, hogy egyik sem olcsó. Azért érdekességképp elmondom, hogy 800g hambi hús 25NOK, de van 500g olyan hús is ami 150NOK :S
rizs – 500g 19-24NOK
1,5 l kóla: 12,5 NOK
1 kg alma: 11-13 NOK
1 kg mandarin: 9-12 NOK (270 – 360 Ft)

Hogskolen i Oslo og Akershus
Norvégia legnagyobb főiskolája, 2011-ben bővült az elnevezése és a szakok kínálata. Ennek oka, hogy az oslói főiskola beolvasztotta az intézményi kereteibe az Akershus főiskolát. Így megközelítőleg 16.000 hallgató és 1600 alkalmazott tagja a kampusznak. Összesen 4 nagy fakultásról, karról beszélhetünk:
•    Faculty of Health Sciences
•    Faculty of Education and International Studies
•    Faculty of Social Sciences
•    Faculty of Technology, Art and Design
Az intézményre jellemző a multikultúra és a nemzetközi kapcsolatok megfelelően kiépített hálózata. Dinamikusan fejlődő felsőoktatást kívánnak kialakítani. Rendkívül fontos szerepet tölt be épp a fenti célok miatt a kutatás és fejlesztés. Az iskola méreteit jól szemlélteti a következő térkép.

Könyvtár tanszék
A Könyvtár tanszék a Társadalomtudományi Karhoz tartozik, elhelyezkedését tekintve a Pilestredet 48-ban található. A kor követelményeinek messzemenőkig megfelelő körülményekről beszélhetek. Az egyes tantermek jól felszereltek, így mindenhol találunk projektort, digitálistáblát és a termek nagy részében laptopokat is. Így nincs szükség arra, hogy saját gépünket egész nap magunkkal vigyük.
Nemzetközi Iroda
Erasmus ösztöndíjasként a fogadó egyetem ingyenesen, illetve kedvezményesen szervez kisebb kirándulásokat, múzeumlátogatásokat. A nemzetközi ügyeket intézők rendkívül készségesek és időben tájékoztatnak a különféle rendezvényekről. A hírlevélre pedig fel kell iratkozni, mert akkor biztos, hogy semmiről sem marad le az ember. Az ügyintézők kiket fel lehet keresni különféle problémákkal és kérdésekkel: Morten G. Kielland intézményi Erasmus koordinátor; Marte B. Barmoen ügyintéző és kapcsolattartó, a nemzetközi diákok számára szervez rendezvényeket, kirándulásokat, továbbá készségesen informál mindenkit.
Könyvtár – könyvtári rendszer
A könyvtár intézménye 2 fizikailag két épületre tagolódik. A könyvtáros hallgatók szempontjából a Pilestredet épületében lévő LearningCenter lesz a fontosabb, hiszen itt nap mint nap megfordulsz majd. A könyvtár kifejezést el is hagyták a megnevezésből, ennek oka, hogy az egész épület egy dinamikus tanulási környezetet biztosít, melynek az alapját a különféle dokumentumok és szolgáltatások nyújtják. Nem egy hagyományos könyvtári térre kell tehát gondolni. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a kiscsoportos tanulás, így kisebb multimédiás termeket hoztak létre a kis létszámú tanulói csoportoknak. Ezek a termek rendelkeznek interneteléréssel és nagyméretű LCD képernyőkkel. Gyakorlatilag benyúló kis félszigetek a könyvek tengerében.

Folyt. köv. hamarosan

Étkezés
Források

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: