Digitálisan támogatott oktatás – B.Y.O.T.

Nemrég zajlott a Digitális Nemzedék konferencia, melyen jelen voltam. Természetesen több “jógyakorlat”is bemutatásra került, azonban valamit még  hiányoltam. Nem igazán találkoztam olyan előadással, mely iskolákban hasznosítható konkrét applikációkról szólt volna. Valljuk be, vagy inkább nézzünk körül, a gyerekek többsége már okostelefonnal jár-kél. A gond az, hogy nem tudják kamatoztatni a benne rejlő lehetőségeket. Én legalább is ezt tapasztalom. Főleg szórakozásra használják, értem ezalatt a Facebook használatot, mely nélkülözése szinte már fájdalommal jár számukra, illetve a különféle bugyuta játékokat. A szülő meg sok esetben nem ért a “kütyü”-höz. Csupán a mobilinternet megléte szabhat határokat…Lehet, hogy az oktatásban tényleg reform kellene? Esetleg megtanítani a gyereket arra, hogy mire használhatja a technikát? Talán az eredményességben is tükröződne a váltás.

Két napja épp a The New York Times oldalán jártam és egy figyelmemet egy érdekes cím ragadta meg (Digitally Aided Education, Using the Students’ Own Electronic Gear). Az írás a digitális eszközökkel támogatott oktatásról számol be. Az eszköz használattal kapcsolatos egységes véleményről nem adnak számot, az azonban tény, hogy egyre több helyen próbálkoznak bele csempészni az órai munkába a digitális eszközöket. A cikkben olvasható, hogy a gyermekek saját, már meglévő arzenálját kívánják bevetni erre a célra, ennek a rövidítése a B.Y.O.T. “Bring Your Own Technology”. Világos, hogy az USA-ban található oktatási intézmények sem rendelkeznek olyan anyagi háttérrel, mely lehetővé tenné, hogy minden egyes diáknak adjanak akár okostelefont, akár tabletet – és/vagy iPhonet vagy iPadet. Erről számol be Elliot Soloway, a University of Michigan professzora. Mondjuk ki, a legkézenfekvőbb megoldással operálnak. Az oktatók az egyes felméréseket elektronikus kvízekkel oldják meg, a gyerekek pedig egymás írásait tudják megosztani és véleményezni, kommentelni.
Soloway aggodalmát is kifejezte, miszerint az eszközpark nem egységes, ez pedig nem biztos, hogy növeli az oktatás hatékonyságát.

Roy Pea, a Stanford professzora, aki társszerzője a Nemzeti Oktatás Technológiai Tervnek (National Educational Technology Plan), mely a technológiával támogatott oktatást támogatja, szintén kételyeinek adott hangot. Ő tette fel a következő kérdést az iskolavezetőknek: – Miért örülnek ennyire az új eszközöknek, melyeket pár éve még nem kívánták a tanteremben látni?

“Make sure you have your device and that it’s charged.” Levene, Jessica

A cikk a The Volusia County School District példáját tárja elénk válaszképp, ugyanis 2 évvel ezelőtt még tiltották a mobiltelefonok használatát a régióhoz tartozó iskolákban. A B.Y.O.T. azonban megváltoztatta a vezetők véleményét. Érdekes volt olvasni, hogy a tanárok a váltás óta nem panaszkodtak a technikai háttérre, sőt azt vették észre, hogy a tanulók sokkal aktívabbak az órákon, a tanulást pedig sokkal izgalmasabbnak tartják saját eszközeiken. Csupán az okoz gondot, ha a diákok elfelejtik feltölteni a készülékük akkumulátorát. Természetesen a felsőbb vezetők aggódtak, hogy mi lesz majd a szerényebb anyagi háttérrel rendelkező gyermekekkel, de megfigyelték, hogy az eszközpark kifinomultsága köszönő viszonyban sincs a szülők anyagi helyzetével.
Dana Zacharko, aki 5. osztályosokat tanít a Woodward Avenue Általános Iskolában (Woodward Avenue Elementary School), arra bíztatta tanítványait, hogy vigyék magukkal a meglévő készülékeiket az óráira, ennek oka, hogy olyan alkalmazásokat (app) talált, mely meggyőzte őt arról, hogy átgondolja a tanítási módszereit.

Kiragadtam még 4 mondatot a cikkből:

“…use many different devices is not a handicap because they are all using the same lessons on the Internet.” (a különböző eszközök használata nem gátol, hiszen mindnyájan ugyanazt használják a neten)

“On a smartphone, there are no limitations. “This is the world they live in and we’re bringing it into the classroom.” (Okostelefonon nincsenek határok. Ezt a korlátok nélküli világot visszük be a tanterembe )

“The Internet is the great equalizer,” (Az internet nagyszerű kiegyenlítő)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: