(Talán) a legolcsóbb e-könyvolvasó

Új e-(könyv)olvasó, 13 $ alatt, áll a hirdetés fejlécében. Mindössze 12,82 $? ez lehetséges? Ilyenkor az a tipikus közhely jár a fejemben, hogy olcsó húsnak bizonyára híg a leve. Egyáltalán van esélye betörni egy ilyen készüléknek egy olyan piacra, amelyen például egy Kindle is található? Az árát tekintve kijelenthetjük, hogy igazán barátságos, szaknyelven szólva felhasználó barát. De vajon mit tudhat ilyen nevetséges mértékű ellenérték fejében? Az ötletet, mi szerint fel kell rázni az e-könyves piacot, a német Txtr e-könyvekkel foglalkozó cég brainstormingjai hívták életre. Neve Txtr beagle.

Nézzünk néhány technikai adatot:

  • Méret: 140 mm * 105 mm,
  • Vastagság: 4.8 mm (14 mm az akkuknál)
  • Súlya: 128 g
  • Kijelző: 5-inch, e-ink kijelző; 8 szürke árnyalattal; 800 x 600 pixeles felbontás
  • Összeköttetés: Bluetooth
  • Tárhely mérete: 4 GB
  • Színkollekció: Jade Green, Grapefruit, Turquoise, Purple
  • Áramforrás: 2 AAA akku

Ami első látásra is szemet szúrhat, az nem más, mint a wifi és/vagy kábel(USB) hiánya. Bizony, csupán bluetooth-val tudunk ga(rá)zdálkodni (Androidos alkalmazás segítségével tudunk szinkronizálni/dokkolni). A másik jelentős eltérés a megszokott e-könyvolvasóktól, hogy 2 darab szabvány AAA akkuval már életet lehelhetünk újdonsült olvasónkba. A kijelzője viszont e-ink technológiával készült, így igazán szembarát, ugyanúgy, mint többi elektronikus társa. Arról azonban, hogy hogyan gazdálkodik az áramforrásával a kis masinéria egyelőre nincs adatom.
Nézzük a potenciális ellenfelét ebben a „törpe” kategóriában. Szintén 5 inch-es átmérővel rendelkezik a Kobo mini-je, mely 10mm vastagsággal és 134 grammnyi súllyal és wifi lehetőséggel társul. Bár a Kobo ára jelenleg, 79$.

Feltehetjük a kérdést, hogy kinek szánták az olvasót, kik alkotják a potenciális célközönséget? A gyártó szerint a társadalom azon része lesz érdekelt aki okostelefonnal már rendelkezik, de e-könyvolvasót és/vagy tabletet még nem birtokol és nem szeretne 50-60 $-t kiadni.
Aki csupán olvasgatni szeretne, internet nélkül (és van okostelefonja), annak egy próbát megér, hiszen az ára tényleg nem magas.

Íme, egy kis videós ízelítő:

Txtr

Forrás:

digitalbookworld

2 hozzászólás »

  1. szeshat said

    Üdv! Nekem még csak netem van, okos-om nincsen. Ismertek nettel vagy magában használható olvasót?
    Üdv!

    • konyvtarma said

      Üdv néked!
      Mire gondolsz ezzel a mondattal, hogy neked csak neted van?
      Pl: a Kindle olvasók wifi hálózathoz /esetleg 3G-hez kapcsolódva el tudják érni a tartalmat/ e-könyvet. De számítógéphez/laptophoz is csatlakoztathatod.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Hozzászólás