Gondolatok egy e-book margójára

Néhány évvel ezelőtt olvastam Scaliger nevezetű úriember munkásságáról. Elég, ha annyit tudunk, nem az elmúlt évtizedben tevékenykedett. Miért is kerülhet szóba az e-könyvek kapcsán? Azt kell, hogy mondjam, a történelem bizony ismétli önmagát. A már említett férfiú könyvtárteremmel is rendelkezett, azonban Ő még nem tartozott az információs társadalomba és ennek aztán hangot is adott, akarom mondani le is jegyezte a könyvtárszoba ajtaja fölé. Ite ad vendentes! Úgy fordítanám, hogy: Menjetek a könyvkereskedőhöz! Arra az álláspontra helyezkedett, hogy a könyv és a benne rejlő információ akkora érték, hogy Ő maga nem adja kölcsön senkinek, feltételezvén, hogy azt a kölcsönző soha vissza nem szolgáltatja.
Az emberiség történelmének idő egyenesén tovább bolyongva további, napjaink felfogásához közel álló elképzelésekkel találkozhatunk. Gyanítom, hogy őfelsége, XI. Lajos, francia király sem volt elájulva a párizsi egyetem kölcsönzési tervezetétől, amikor is a 15. század vége felé járva olvasta az egyetem levelét. Sikerült elfogni ezt a bizonyos levelet, egy töredéket idézek:

Tisztelt XI. Lajos, Őfelsége!

Örömünkre szolgált, hogy gyűjteményünkben fellelte a X. századból származó, tematikáját tekintve, orvosi szakkönyvet. Némi anyagi ellenszolgáltatás fejében szívesen kölcsönözzük őfelségének a kért dokumentumot, csekélyke 12 márka ezüst és némi apró, 100 aranytallért kérnénk biztosítás gyanánt…

…Isten áldását kérve Felségedre!

…1471.11.29.

Ezek után kezembe került a családi könyvtárból, Ráth-Végh István, A könyv komédiája című munkája. (Ha valaki teheti, forgassa, nagyon szórakoztató.) Ráth-Végh tovább megy az általam kibontott témában, sőt a párizsi egyetem valódi leveléből is idéz. Említi azt is, hogy ma már nem lehet ezüstkanalat zálogként kérni, kölcsönzés fejében (mindezt, 1967-ben). Az Ő által leírt, témába vágó utolsó példával erősítem, hogy a történelem bizony ismétli önmagát. Paul Rebouc 1911-ben megalapította egyesületét, ezzel a névvel: Liga a könyvkölcsönzés ellen. Ráth-Végh István költői kérdése talán épp ideillik: Nem tudom, működik-e ma is még a liga?

Remélem hamarosan megtudjuk, Hogyan kerül(jön) az e-könyv a könyvtárba! (Bízom benne, hogy mindenki hozzáférhet)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: