Breaking News! ALA: elfogyott a könyvtárosok türelme

Teljesen véletlenül sikerült belecsöppennem egy szakmai meetingbe a twitteren, melyet az ALA (American Library Association) kezdeményezett az e-book kölcsönzés kapcsán. Az ALA elnöke azzal kezdte mondandóját, hogy a könyvtárosok türelme lassan elfogy, hiszen a könyvtári e-book kölcsönzés továbbra is megoldatlan probléma. Sullivan a hét elején nyílt levélben szólította meg a digitális kiadásban érdekelt kiadókat. Az elnök szavaiból és leveléből kiderül, hogy meg kell találni a módját, hogy megvalósulhasson az e-bookokhoz való méltányos és igazságos könyvtári hozzáférés, méghozzá elérhető áron. A megszólított fél pedig nem ment el szó nélkül Sullivan kijelentése mellett:

“equitable use at a reasonable price.”

  • A Perseus Book Group egyik munkatársa azt a kérdést tette fel, hogy mi is a könyvtár? Aggodalmát fejezte ki, hogy a felhasználók ingyenesen és széles körben érhetik el az e-bookokat, így ez a megoldás a kiadók üzletét rontja.
  • A Penguin Group elnökhelyettese is kritikával élt. Élesen bírálta, hogy a könyvtár ugyanolyan üzletpolitikát akar folytatni az elektronikus könyvek esetében, mint teszi azt a hagyományos dokumentumoknál.

Sullivan reagál: tisztában vagyunk azzal, hogy az e-könyvek jellegüknél fogva eltérnek a nyomtatott könyvektől. Szeretnénk biztosítani az e-bookokhoz való méltányos hozzáférést, azonban mindezt elérhető/megfizethető áron.

  • A Wiley igazgatója, Peter Balis szintén elég indulatosan érdeklődött a valós megoldás felől. Egész pontosan több megoldási javaslatot vár az ALA-tól, melyekből a kiadók kiválaszthatják a legéletképesebbet. Balis szerint káoszt idézhet elő az ALA. Pontosan arra kérte Sullivan-t, hogy legközelebbi meetingjükön már több legyen a tarsolyában mint a “méltányos elérés, megfizethető áron” elképzelés.

Végül felszólalt az ALA digitális Munkacsoportjának a feje is, aki elmondta, hogy hónapokkal ezelőtt a 6 legjelentősebb kiadónak elküldték a megvalósítási tervüket. Ennek neve EBook Business Models for Public Libraries, melyben felvázolták a három legjelentősebb kérdéskört: e-book vásárlás a kiadóktól, birtoklási jog, könyvtári folyamatokba történő beintegrálás. De konkrét megoldást/ajánlást nem adtak.

  • Balis úr azzal zárta a találkozót, hogy az üzleti modell megalkotása a könyvtár dolga és sokkal részletesebbnek kell lennie, mint ami ma elhangzott.

Sajnos megoldás egyenlőre nem született az e-book kölcsönzés terén. Várom a fejleményeket.

részlet a twitterről

1 hozzászólás »

  1. […] pedig kiemelte az USA-ban folyó kiadók és könyvtárak között dúló e-könyves viszályt. (Itt megtalálod a részleteket). További részleteket is megtudhattunk a tengerentúli helyzetről, […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: