Bármerre visz az utad: Mobilizálódás 5. rész, LibAnywhere

Android, iOS, mobilweb

Az új időknek szelei tovább fújdogálnak a mobilizálódás tengerén, a kedvező szélirányt kihasználva egészen a google play-ig sikerült elvitorlázni (internetről lévén szó tán helyénvalóbb lenne a szörfözni). A lényeg, hogy kikötőnk áru kínálata folyamatosan frissül és bővül. Ha már ott jártam, szét is néztem, mi felhozatal a szakmát tekintve. A böngészést a könyvtár kifejezéssel, kulcsszóval kezdtem. Sajnos magyar viszonylatban nem túlságosan bő a választék a könyvtári alkalmazások terén. Nyelvet váltva – angol – már barátságosabb kép fogadott. Az egyes könyvtár típusok szép számmal képviseltetik magukat, így ötletet bármely hazai intézmény meríthet. Az egyes példákat most nem is boncolgatnám, hiszen sokkal összetettebb megoldást sikerült felfedeznem, mely a LibAnywhere (kibontva: Library Anywhere) névre hallgat.
A leírás alapján ezután már Androidos készülékünkön is elérhetjük a könyvtárakat. Igen, így többes számban. Bár abban kételkedem, hogy magyar viszonylatban is lehet érdemben használni, de mintának tökéletes. Kereshetünk az OPAC-okban, továbbá interakcióba léphetünk az egyes intézményekkel. Pontosabban: kereshetünk a katalógus(ok)ban, előjegyzést tehetünk, meghosszabbíthatjuk kölcsönzéseinket, informálódhatunk a soron következő rendezvényekLibAnywhereről és eseményekről, valamint kapcsolatba léphetünk a könyvtárosokkal.  Ezek után vitorlát bontva újra kimerészkedtem a nyílt vízre és rá is bukkantam a készítők weboldalára (itt találod). (Az öröm még nagyobb) A kedves programozók minden igényre, ízlésre gondoltak, hiszen nem csak androidra, de iOS-re is elkészült a fent említett natív alkalmazás. Sőt, mobil webre optimalizált oldal is készült, amely lehetővé teszi, hogy minden egyes internet elérésre képes, böngészővel rendelkező mobiltelefonos el tudja érni könyvtárát. Most már azt is látom, hogy 13 ország könyvtárát tartalmazza a kész alkalmazás/mobil web megoldás. Végül, de nem utolsó sorban, csak a teljesség kedvéért a közelünkben lévő (13 országban) könyvtárakról értesít, mert tartalmaz helymeghatározót is. Irány tehát a tenger, vitorlát bontsatok! Keresgéljetek ti is.
Azt hiszem hasonló kezdeményezés kis hazánkban is nagy tetszést aratna, főleg, hogy a konytar.hu hasonló ötletből fakad.

Némi támpont:

  • Android 2.0, vagy fejlettebb android operációs rendszer alapkövetelmény
  • 2012 májusában frissült, ez a 1.5-ös verziószámú alkalmazás
  • mérete 1.1 MB
  • INGYENES 🙂

 Vizuális típusoknak videó:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: