Mobil weben: Mobilizálódás, 3. rész

A legutóbb tárgyalt applikációk mellett említést érdemel a könyvtárak mobil weben történő megjelenése is. A lényegi különbség az említett technológiák között, hogy a könyvtár mobil honlapját nem kell a készüléken tárolni, hiszen ugyanúgy viselkedik, mint egy hagyományos weblap/honlap. Azonban a mobil eszközökhöz kell optimalizálni. A korábban jól bevált HTML és CSS kódokkal kell ez esetben is bűvészkedni. Bonyolult Javascriptekkel és Flash animációkkal nem tanácsos telezsúfolni az oldalunkat. A kevesebb néha több, ezt tartsuk szem előtt. Legyünk tehát szolgáltatás központúak, ne pedig az animációs divatnak akarjunk megfelelni, mert nem mindegyik mobil eszköz képes kezelni és értelmezni az általunk létrehozott tartalmat.

Nézzük miért érdemes kialakítani

A mobil oldalak elkészítése már nem követel akkora programozási tudást, mint például egy applikáció, így a könyvtár weboldaláért felelős személy könnyebben el tudja készíteni, nem igényel külsős céget, informatikust, tehát olcsó megoldás. Ráadásul tesztelni is sokkal egyszerűbb, mind az ésszerű felépítést, mind pedig a használhatóságot. A másik hatalmas előny, hogy bárki hozzá tud férni, hiszen a már sokszor emlegetett applikációkkal ellentétben minden, böngészővel rendelkező mobil képes kezelni, operációs rendszertől függetlenül!

Milyen buktatók lehetnek

Nos, mint ismeretes rohanó világunk társadalma türelmetlen, így nem szereti a túl sok egymást követő tevékenységet az információ beszerzés folyamatában. Hiszen először el kell indítani a böngészőt, majd be kell ütni a címet és a kívánt menüpontokhoz navigálni. Nem is beszélve az oldal és/vagy tartalom betöltési idejéről. A használó számára mindez túl nagy időveszteség. Hiába készítjük a legegyszerűbbre az oldalt, ha a épp a felhasználó böngészője valamint az internetkapcsolata lassú.

Nézzünk néhány megoldási lehetőséget

Egész pontosan egy kis ajánló azok számára akik szívesen fognának bele egy mobil oldal elkészítésébe, a teljesség igénye nélkül:

Pár könyvtári példa:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: