Native apps a könyvtárnak: Mobilizálódás 2. rész

Gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy a natív alkalmazások az egyes készülékeken tárolódnak és használatukhoz általában nem szükséges internetkapcsolat. (Hozzátenném, hogy miután letöltöttük az adott készülékre a kiválasztott applikációt.) Jó tudni, hogy az alkalmazások platform specifikusak, hiszen több különböző operációs rendszer is létezik a legmodernebb eszközökön. A két legelterjedtebb rendszer jelenleg az Android, illetve az iOS. Ahhoz, hogy mi magunk Native app-okat készíthessünk, elengedhetetlen az úgynevezett szoftver fejlesztői készlet (SDK). Megijedni azonban nem kell, hiszen ez, az esetek többségében ingyenesen beszerezhető a fejlesztői weblapokon. Maga az applikáció programnyelven íródik, mely jellemzően Java vagy C#.

Előnyös mert, …

Természetesen számos előnnyel rendelkezik egy ilyen fejlesztés. A felhasználó szemszögéből nézve ez a megoldás általában közkedveltebb, mint a mobil weboldal. Ennek egyik oka részben a gyors elérés, szemben a körülményes webes környezetben történő gépeléssel. Továbbá bármikor használható, tartalma pedig állandó, csupán egyszer kell installálni és már működik is. Ennek következtében az adatok elérési ideje lerövidül, szemben az internetes eléréssel. A gördülékeny és problémamentes programfutás eléréséhez az egyes platformfejlesztők részletes dokumentációt tesznek elérhetővé számunkra. Arra azonban fel kell készülni, hogy a sikerünkhöz, vagyis a programunk megfelelő számú letöltéséhez idő kell. Azonban ha jól belegondolunk akkor egy jó könyvtári PR része is lehet az új alkalmazásunk, hiszen a fiatalok körében menőnek számító modern megoldások növelhetik az elismertséget, megbízhatóságot, ezután gyakrabban fordulnak a könyvtár irányába, ha információs szükségletük támad – bár ez igazolva még nincs, csupán a saját véleményem.

Az érem másik oldala…

Esett szó arról, hogy a kifejlesztendő applikációnk bizony-bizony specifikus a futtatási környezetéből fakadóan. A felhasználóink „eszközkészlete” azonban nem épp egységes, ékesebben szólva nem homogén. Így minimálisan két környezetre is el kell készíteni a programunk. Szintén jelentős hátrány, hogy a programozás nem épp könyvtáros szakmához kapcsolható tevékenység – sajnos a BolognAi nem ízlik mindenkinek, sőt a ráépülő mesterképzés sem segít ezen a hátrányon. Végül, de nem utolsó sorban vissza kell térni a telepítéshez, hiszen nem csak előnyökkel jár az eszközre tett adatcsomag. Frissíteni adott időszakonként alapvető követelmény kell, hogy legyen.

Mindenesetre én úgy gondolom, hogy a hátrányok ellenére mindenképp érdemes lesz elgondolkodni a natív megoldások keresésén.

Legközelebb a mobil webes könyvtári felületetekről ejtek pár szót!

A kép forrása: http://worldlinkapps.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: