Könyvtári mobilizálódás

Mobil internet használat növekedés

Már az elmúlt esztendőben megjelent egy jóslat arról, hogy 2014-re a mobil internet veszi át a vezető szerepet a hagyományosnak nevezhető PC-s hozzáféréstől. Természetesen nem haruspexek bocsátkoztak könnyelmű kijelentésbe, vagyis egyetlen madár máját sem használták fel a jövendöléshez, már meglévő statisztikára alapoztak. Ezt láthatjuk a Mobile Marketing diagramján. (Érdemes végig böngészni a teljes infografikát). Ezzel párhuzamosan megfigyelhető az is, hogy 2011-ben már a mobil eszközök beszerzése meghaladta az asztali konfigurációkét, beleértve a laptopokat is. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövő, ráadásul már a közeljövő is a mobilitásé. A könyvtárnak pedig reagálnia kell(ene) erre. Nézzük, milyen opciók állnak rendelkezésre a fent említett reagáláshoz. Elsősorban a mobil weboldalak/platformok valamint a mobil alkalmazások jöhetnek szóba.

Tervezzük el a fejlesztést

A „hogy is álljunk neki a fejlesztésnek?” kérdésre rögtön válaszolnék is. Szolgáltatásokat ugyebár a kedves felhasználó/olvasó veszi igénybe, így első lépésként fel kell mérni az igényeket. Mire van szükségük, mit szeretnének mobil környezetben is elérni? Nem szabad elfeledkezni azonban arról sem, hogy milyen készülékkel és operációs rendszerrel rendelkeznek, ennek az információnak köszönhetően tudjuk majd kiválasztani a legmegfelelőbb környezetet.  Természetesen a külföldi best practice-eket sem hanyagolhatjuk. Ötleteket lehet meríteni már meglévő megoldásokból, illetve tökéletesíteni lehet a mások által elhibázott szolgáltatást, információközlést. Ilyen általánosan elfogadott és megkövetelt adatok a nyitvatartási ideje és elérhetőségei (e-mail, telefon…) a könyvtárnak. Mindenképp hasznos egy mobil OPAC is!

Ha megálmodtuk a megfelelő szolgáltatások és az ideális információ mennyiséget, akkor következhet a tervezés következő fázisa. Mielőtt viharos gyorsasággal kezdenénk el billentyűzni a programkódokat, nem árthat ha papíron/szövegszerkesztőben kifejtjük az oldal vagy applikáció felépítését. Nem szabad túlbonyolítani a mobil oldalak architektúráját, napjainkban nem szeretik a 2-3 kattintásnál tovább tartó információ elérést. Átlátható, világos szerkesztésre törekedjünk.

Ezután le kell tesztelni a már írásban rögzítetteket. A felhasználó fejével kell gondolkodni, minden utasítás világos-e, könnyen megtalálhatóak-e az általunk nyújtani kívánt adatok. Nos eljött az ideje a vizualitásnak.  A könyvtár színvilágával, stílusával kell összehangolni az új közeget. Erre kiváló lehetőség az úgynevezett Mobil User Interface dokumentáció, mely ingyenesen elérhető az interneten. (1)

Lehetőségek mobilizálódásra:

Ha pontosabb és bővebb képet szeretnénk kapni a lehetőségekről, akkor 3 potenciális megoldásról beszélhetünk.

  1. Native applikáció
  2. Mobil web
  3. Hybrid megoldások

Ennyit mára, azonban folytatása következik. A 3 megoldásról részletesen, külön-külön szeretnék beszámolni egy-egy posztban.

(1) Wisniewski, Jeff: Mobile That Works for Your Library. onlinemag.net

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: