MaNDA(s)tory

2011. júniusában született meg a döntés arról, hogy a Magyar Nemzeti Filmarchívum átalakulásával létrejöhet a MaNDA, teljes nevén Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet. Mindenképp örömteli, hogy ilyen elképzelés megvalósulhat, ugyanis lényege, hogy az elmúlt években a hazai közgyűjtemények jelentős mennyiségű kulturális tartalmat digitalizáltak azonban a végeredmény a nagyközönség számára eddig elérhetetlen volt, most azonban mindenki hozzáférést nyerhet a dokumentumokhoz. Feladata tehát összetett: saját felületén keresztül elérhetővé tesz, tárol, valamint digitalizál.
Nézzük mi történt azóta. Az elmúlt több mint 1 év után, 4 szempontból lehet vizsgálni a MaNDA-t. Kialakítottak két önálló portált, a mandarchiv.hu-t és a mandatv.hu-t, továbbá a legnépszerűbb közösségi oldalon is regisztráltak, végül, de nem utolsó sorban webes naplót is vezetnek az intézet munkatársai. A választék tehát bőséges, az újdonságokról több felületen is értesülhetünk.

p.s. A manda.hu-val csak abban az esetben próbálkozzunk, ha otthonunkat szeretnénk átalakítani…

A fent említett lehetőségek közül a leglátványosabb MaNDA forrással, a MaNDATV-vel kezdtem ismerkedni, mely 2012. január 22-én indult. Az első randevún, a Rólunk elnevezésű linkre kattintottam.  Nos a kultúra napja köré felépített kis, keretes írással találtam szembe magam, mely egy bevezetés a lényegi mondandóhoz. Ez utóbbi azonban kissé elnagyoltra és sablonosra sikerült, belesűrítvén egy összetett mondatba:
“A Magyar Nemzeti Digitális Archívum által életre keltett „MaNDA TV” azt az „összetett egészet” kívánja szolgálni, amely a Kultúra fogalomköréhez tartozó tudásban, művészetekben, társadalmi örökségünkben és képességeinkben ölt testet. ” (forrás: mandatv.hu, 2012.09.02)
Tudom, ez csak béta oldal, de egy kicsit színtelen és szagtalan, számomra legalábbis elég kripta hangulatot áraszt magából az archívum. Az élő adás és az újdonság rovat egyenlőre nem működik, illetve a Jelenleg nincs élő adás felirat olvasható. Egy tájékoztató leírás azonban itt is jól mutatna – milyen műsor várható, mikor… -.
Jó, jó, tudom, még csak január óta üzemel a portál, azonban a kínálat szegényes – főleg a retró reklámok tekintetében, hiszen maga a youtube több találatot kínál fel számunkra – , keresés funkció jelenleg nincs – Szőcs Gézát idézve, a második lépés lesz: “egy intelligens metaadat-kereső kifejlesztése, amely képes lesz a különböző adatbázisokban keresni, és a találatokat a központi felületen megjeleníteni.” Kérdés, milyen központi felületen lesz ez elérhető, tán NDA?? –
No, nézem a TOP10-et. A kulturális GPS elnevezésű koncepció jól hangzik, a bemutató videó is elnyerte a tetszésem.
A következő választás azonban megdöbbentett. A Piski csata, mely a magyar történelem jelentős eseménye, számítógépes grafikával, animációs filmként megtekinthető (ITT).

Az osztrák tüzérek is fogják a fejüket…

– Ez, határozottan tetszik, mondtam magamban, … addig a momentumig, míg az 1849-es csata utáni narráció és a megjelenő feliratok össze nem zavartak. Felötlött bennem, hogy pusztán elbambultam, ezért úja megnéztem az utolsó 1 percet. Elméletileg a narrátor azt mondja, a Piski csatát követően – mely 1849-ben zajlott – a következő hónapokban megkezdődhetett az erdélyi városok felszabadítása, a feliratok azonban 1848-as dátumokat tartalmaznak. Most akkor, hogyan kérem? Ha egy diák vizuálisan tanul akkor…
Az elképzelés dicséretes, a megvalósítás pedig remek munka, de az általam leírt hiba kissé idegesítő, főleg akkor, ha volt lektor is.
Remélem a következő hónapok fellendítik a MaNDA-t, hiszen mindenképp szükség van egy központi portálra, mely útbaigazít a digitalizált kultúra világában.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: