Még egy kis BOBCATSSS…

Ebben az évben, január 23 és 25 között Amszterdam városa adott otthont a könyvtárosok rangos eseményének, a jubiláló BOBCATSSS-nek. Maga a jubileum a 20. rendezésre vonatkozik. A Holland fővárosban több mint 400 résztvevő volt jelen 36 országot képviselve. A tavalyi évben, Szombathelyen lezajlott szimpózium tematikájához részben kapcsolódva hirdették meg a nemzetközi konferenciát.
A pontos cím, Information in e-motion, magyarra az elektronikus információs közeg megnevezéssel ültethető át a legkifejezőbben. Természetesen Amszterdam esetében sem maradhatott el a szakmai kirándulás, melynek keretében Európa egyik legnagyobb közkönyvtárába (Openbare Bibliotheek Amsterdam ) és Amszterdam város levéltárába (Stadsarchief Amsterdam) lehetett bepillantani.

Openbare Bibliotheek Amsterdam

Openbare Bibliotheek Amsterdam

A konferencia ünnepélyes megnyitójára a Royal Tropical Institute impozáns épületében került sor. Délelőtt 11 órától a Marble Hall-ban lehetőség nyílt a regisztrációra. Ezt követően az intézet nagy előadójában vette kezdetét a három napos előadás sorozat. Felszólalt többek között az amszterdami, stuttgarti valamint a gronningeni egyetem rektora, továbbá a Goethe Intézet munkatársa is. Egy órától Anne Hemmond előadásában lezajlott az első prezentáció is, mely a közösségi web környezetét mutatta be a … szempontjából. A rendezők a kultúrát sem hanyagolták el, így a szép számú publikum a Men’s Voice kvartettel ismerkedhetett meg.

Royal Tropical Institute

Royal Tropical Institute

A nap hátralevő részében még egy izgalmas előadás adta meg az alaphangját további programoknak. A nap zárásaként szabadidős programok következtek, a Canal tour-ra jelentkezők hajókról vehették szemügyre a várost, melynek egészét kisebb nagyobb csatornák szelik több részre. Az Amstel partján szemet gyönyörködtető épületek sorakoznak egymás mellett várva a kíváncsi turisták minden részletre kiterjedő tekintetét. Végül éjfélig tartó zenés mulatsággal lehetett hangolódni a másnapi folytatásra.
Január 24-én reggel 9 órától több szekcióra bontva zajlottak a különféle prezentációk és workshopok az egyetem Benno Premselahuis nevű épületében. Az esemény főcíméhez igazodva a mobil kommunikációs eszközökre tevődött a hangsúly. Különösen a törökországi előadók foglalkoztak a különféle mobil alkalmazások könyvtári felhasználásának lehetőségeivel. A délelőtti előadások témái közé került az e-learning is. Több szempontból is képet kaphatott az egyetem nagy előadójában összegyűlt hallgatóság a tanulás új típusáról. Először egy egyetemisták körében elvégzett kutatásról. Délután 1-kor hideg élelemmel láttak

Benno Premselahuis - az egyetem épülete

Benno Premselahuis

el bennünket, mert Hollandiában ez a megszokott eljárás. A továbbiakban a digitalizálásról, digitális tartalmakról adtak számot, később pedig az ebook-ok piacával ismerkedhettünk meg. A közösségi oldalak által nyújtott kommunikációs lehetőségekről is esett szó. A szakmai beszámolók mellett a második nap sem telhetett el némi városnézés és nevezetesség meglátogatása nélkül. A közösség összekovácsolására az est folyamán biztosítottak helyszínt a rendezők, hiszen este 8 órától a Stayokay hotel látta vendégül a korábbi és jelenlegi BOBCATSSS résztvevőket.
Másnap ismételten reggel 9-től kezdődtek a különféle bemutatók, előadások. A választás nem volt egyszerű, hiszen a hét helyszín által felkínált variáció, telis tele volt érdekes szakmai beszámolóval. Az e-learning tananyagok kialakításához, információ megosztáshoz szükséges eszközök, programok új generációjával kerülhettünk közelebbi kapcsolatba. Külön előadás volt a Moodle elnevezésű keretrendszerről, illetve annak gyakorlati hasznáról. Mindezt a stuttgarti egyetem hallgatói tolmácsolták a hallgatóság felé. Természetesen a már említett workshop kifejezés mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen azok is kiváló alkalmat biztosítottak a szakmai ismeretek bővítéséhez. Többek közt az iPad készülékekben rejlő potenciál is témaként szerepelt. A parkett könyvtáros „ördögei”-nek sem kellett csalatkozni, hiszen egy nagyszabású Tánc workshop is helyet kapott az események közt.
Az ebédet követően megkezdődött a konferencia záró szakasza. Az információ- és tartalomszolgáltató szakma képviselői további innovatív megoldásokat ismertek meg. Ide tartozik a szemantikus webhez tartozó környezet és eszköz készlet, illetve a különféle kutatásokhoz használható új keresőfelületek.
Délután 4-kor sor került a konferenciát záró ülésre, melyen a jövő évi konferencia szervezői is bemutatkoztak, így a zárás szomorú pillanatai mellé némi öröm is jutott. A BOBCATSSS kezdeményezése tovább tart, a következő állomás, jövő januárban Ankara.
Összességében mindnyájan gazdagítottunk meglévő tudásunk, új barátságokat kötöttünk és ennek köszönhetően angol nyelvi készségeinket is sikerült karban tartani, némileg bővíteni, maga Amszterdam pedig lenyűgöző atmoszférával rendelkezik. Csodálatos épületeivel, múzeumaival és a kihagyhatatlan piacaival felejthetetlen élményeket nyújtott.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: