Készítsünk e-könyvet mobiltelefonra!

A mobiltelefonon történő olvasás felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy el is kezdtem kutatni a témában. Ha nem is jártam meg a nyúlüreg legmélyebb bugyrait, mégis sikerült felfedeznem egy új lehetőséget a mobilon történő olvasáshoz. Ennek alapját a már az előző postban említett technológia, a mobiltelefonra készülő java alkalmazás adja. Így a különféle konvertált e-könyveink nem a napjainkban oly divatos prc és epub formátumban vannak, sőt nem is .pdf. Hanem .jar.

Hogyan lehet java környezetben futtatható könyvet készíteni? Nos az internetes információkeresés ebben az esetben is gyors eredményeket produkált. A Shell (Shell for TequilaCat BookReader v2.3.5) nevű átkonvertáló programra bukkantam rá. A szoftver ingyenesen letölthető itt!

A program felépítése logikus, némi angol nyelvtudás szükségeltetik, de könnyen kezelhető. Első lépésben megadhatjuk a telefonunk típusát egy legördülő menü segítségével. (A segítség menüpont által felvázolt tények szerint a legújabb készülékek mind támogatják ezt a megoldást!) Nézzük a menüpontokat, szép sorjában:

Configure Books

Itt állíthatjuk be a megjelenő e-könyvünk részleteit. Például azt, hogy minimálisan, hány sort tartalmazzon egy fejezet, illetve sorszámozza-e a fejezeteket.

Fonts and colors

A megjelenítendő karakterek jellemzőít adhatjuk meg: típus, méret, szín. Sőt a szöveget igazíthatjuk a készülékünk kijelzőjének méretéhez is. Ez által téve élvezhetővé az olvasandó dokumentumot. Megadhatjuk a sortávolságot, valamint az alsó és felső margót és a gördítő sáv elhelyezését.

Set Path and Properties

A jar fájlunk tömörítését (beállíthatun maximális fájlméret korlátozást is), illetve az elkészült könyv mentési helyét tudjuk megadni.

Set up JAVA Book

No ebben a menüpontban már az olvasással kapcsolatos részletek kerülnek terítékre. Háttérvilágítás erőssége, gördítés soronként vagy oldalanként történjen. Rezgést is beállíthatunk a lapozáshoz, továbbá olyan apró részletet is beállíthatunk, mint a szöveg-kódolás. Külön figyelmességként jelszóval védhetjük elkészült könyvünket.

Redefine Keys

A navigációra szolgáló billentyűket is variálhatjuk, az alapbeállítás a következő:

 • fel – Soronkénti görgetés felfelé
 • le – soronkénti görgetés lefelé
 • bal – következő oldalra ugrik
 • jobb – előző oldal
 • 1 – könyv infó és pozíció
 • 2 – gördítő sáv
 • 5 – görgetés
 • 7 – keresés a szövegben
 • 9 – szöveg kereső
 • 0 – könyvjelző menü mutatása
 • * – háttérvilágítás
 • # – következő font

Install Created Books

Lényegében arról van szó, hogy az elkészült fájllal mi is történjen, nyíljon meg, kerüljön elküldésre infraporton keresztül, nyíljon meg a mappa, melybe került, illetve ne történjen semmi.

A legegyszerűbb megoldás, ha .txt kiterjesztésű szövegfájlokat konvertálunk át .jar-ba.

Nem is maradt más hátra, mint létrehozni első alkalmazásként telepíthető könyvünket.
A program ablakának alsó része szolgál erre a feladatra. Beírhatjuk a könyv címét, illetve a menteni kívánt könyv fájlnevét is. Beállíthatjuk a mentés helyét is! Végül kattintsunk a jobb alsó sarokban lévő TC gombra!

Jó olvasgatást kívánok! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: