Könyvtári Portálok Magyarországon, 2. rész

Kisalföldi Tudástár

Nézzük a következő portált, melyet a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár üzemeltet.
A Kisalföldi Tudástár portál a “Korszerű könyvtári szolgáltatások infrastruktúra fejlesztése a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban” című, TIOP-1.2.3-09/1-2009-0020 számú pályázat, valamint a “Közösség – Tudás – Könyvtár” összehangolt könyvtári szolgáltatásokkal a használókért TÁMOP-3.2.4-08/01-2009-0064 számú pályázat keretében jött létre.
A tartalommal kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a partner könyvtárak (Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár, MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet HATÁR MENTI TERÜLETFEJLESZTÉSI SZAKKÖNYVTÁR, Városi Művelődési Központ és Könyvtár, Csorna, Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer) is folyamatosan töltik fel anyagaikat. A színkombinációval is meg vagyok elégedve. Jól átlátható a szerkezet, a Vas megyei portál esetében ugyebár 3 hasábról beszélhettünk, most pusztán kettőről (1/3 – 2/3 elosztásban), azonban a lényegen mit sem változtat. Bejelentkezés után interaktívvá válik a portál, így távolról is el tudjuk érni a könyvtári szolgáltatásokat.
Ha jól megnézzük az oldalt, akkor a láblécben rálelhetünk a Portal 24 elnevezésre. Mire is jó? Ingyenes tartalomkezelőre épített közgyűjteményi portál, Web2-es funkciókkal. Hmm ez igazán jól hangzik.

Excuse me!

Sőt első ránézésre többnyelvűnek (angol, német) is mutatkozik a portál! Azonban korai volt az örömöm. Csupán a menüpontok lefordítására futotta a készítők erejéből. Kissé elszomorító, hogy ez tipikus magyar betegség a magyar könyvtári honlapok és portálok esetében. Minimum angol nyelven elérhetővé kellene tenni alapvető információkat. De még mindig jobb, ha csak magyar nyelvű az oldal, ha nem sikerül mindent lefordítani, mint néhány menüpontot feltűntetni idegen nyelven.

Főoldal

A kezdőlap bal oldalán szembetűnik a regisztráció lehetősége, mely által személyre szabhatjuk a portált. Ez ugyebár alapkövetelmény. Rögtön alatta egy köszöntő szöveget olvashatunk, mely tartalmazza a megfogalmazott célokat, törekvéseket, valamint a szolgáltatásokat. Ha az oldal alja felé tovább megyünk, meg is találjuk a keresőt, mely az oldalon található szövegekben keres. Közeledve a végekhez, egy névnapi értesítő, egy oldal értékeléshez készített minősítő szavazás, és az aktuális látogatási statisztika kapott helyet. Kissé komikus, hogy mindeddig 8175 látogatás történt az oldalon, azonban mindössze 4 szavazat érkezett a fent említett minősítő szavazásra.

Nézzük a centrumot: a Győr-Moson-Sopron Megyei könyvtári hírek, információk rovattal találjuk szembe magunkat. Ráadásul naprakésznek is mondhatjuk! A frissítés időpontjait minden egyes intézménynél külön láthatjuk. Valószínűleg a saját weboldalak frissítésével egy időben zajlik a portálon is az új információk megosztása.

Könyvtárak

Első olvasatra is világos a menü elnevezés mögött rejlő tartalom. Rövid leírást kapunk a portál kialakításának forrásairól, TÁMOP illetve TIOP pályázat. Örömteli azt olvasni, hogy a jövőben a megye többi könyvtára is belép majd a fejlesztésbe! Végül, de nem utolsó sorban említésre kerülnek a tudástárat építő intézmények is.

Kisalföldi katalógus

Egy könyvtári portál esetében a legfontosabb az integrált és több intézmény esetében összevont lekérdező felület kialakítása. Nézzük a keresés felületét: 18 adattípus szerint hajthatunk végre lekérdezést. Azt hiszem ez minden igényt kielégíthet. Természetesen a különböző kereső kifejezéseinket össze is köthetjük a jól megszokott Boole-operátorokkal. (ÉS, VAGY, NEM). Az oldal alsó részén még tehetünk egy szűkítést, hogy mely könyvtárak állományára vonatkoztatjuk a keresésünket. Továbbá a helyismereti katalógust is választhatjuk.

Létezik gyors keresés is, ez nem kíván sok magyarázatot, csonkolni és maszkolni egyaránt lehet benne.

Böngészés: 4 intézmény közül választhatunk, hogy melyik gyűjteményben szeretnénk böngészni. Ehhez összesen 9 féle kategória áll rendelkezésre, ezek közt ott lapul a tezaurusz kifejezés is. A keresőmező alatt kiemeléseket találunk, természetesen a számokkal kezdődő elnevezések vannak a lista élén, ezt követően pedig alfabetikus sorrendben állnak a dokumentumok. Egyszerre 10 címet láthatunk.

Győr-Moson-Sopron megyei wiki

A szoftveres hátteret a TÁMOP projekt keretében sikerült beszereznie a megyei könyvtárnak. A wiki célja, hogy olyan, megyéhez köthető jeles személyeket és kultúrkincseket tárjon fel, melyek kevésbé ismertek a köztudatban. Folyamatosan növekszik a közzétett szócikkek száma. Betűrendes szócikk-, illetve személynév mutató is segíti az eligazodást. A betűrendes mutatóban jelenleg (2011.okt. 24.) 229 tétel szerepel! A jeles személyek száma -128- is figyelemre méltó. Így a 9234 látogatást sem kell megmagyarázni.

Győr-Moson-Sopron megyei wiki

Győr-Moson-Sopron megyei wiki

Ifjúsági oldal

Jó ötletnek tartom, hogy a fiatalabb felhasználókra, olvasókra is külön figyelmet fordítottak! Főképp az ajánló rész nyerte el a tetszésem, hiszen több dokumentumtípushoz készítettek ajánlást. A Tudástár is rendkívül hasznos, kiemelném a Könyvtári ABC-t, mely rengeteg könyvtári fogalommal ismerteti meg a fiatal olvasót. A megfelelő bátorsággal és kreatívitással rendelkezők a különféle pályázatokra is jelentkezhetnek.

Kissé meglep, hogy az ifjúsági oldalról nem tudok közvetlen link segítségével visszalépni a Főoldalra. De ez csak szőrszálhasogatás.

Fórum

A vélemény nyílvánítás és a kérdésfelvetések jól bevált eszköze. A statisztikája a mai napig kissé elszomorító: Kategóriák száma: 0, Hozzászólások száma: 0, Résztvevők száma: 0.
A lehetőség adott, a közeljövőben remélhetőleg ez a szolgáltatás is elindul.

Összességében

A nyelvi problémákat leszámítva tetszik az elgondolás és a kialakítás. A wiki és az ifjúsági oldal mindenképp elismerést érdemel.

Megjelenés: 4

Felhasználóbarát: 5

Használat mértéke: 4

Szolgáltatások: 5

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: