Könyvtár és blog

A könyvtár intézménye az idők folyamán, rengeteg fórumon próbált a társadalom felé nyitni. Ennek egyik oka, hogy a könyvtárak igyekeztek lépést tartani az őket körülvevő új lehetőségekkel. Felismerték, hogy munkájukat, szolgáltatásaikat közvetíteni kell a társadalom irányába. A korábban tradícionálisnak nevezhető médiumok, úgy, mint a folyóiratok, magazinok, a rádió és a televízió napjainkra vesztettek népszerűségükből. Az internetre azonban pont az ellenkező állítás az igaz. Népszerűsége töretlen, ráadásul egyre több és egyszerűbb lehetőséget aknáznak ki a szakemberek.

Blog

Az egyik lényegi kérdés, tehát az, hogy mit is nevezünk egyáltalán blognak. A blog – teljes nevén Weblog – tulajdonképpen egy weboldal, amely bejegyzéseket tartalmaz fordított időrendben. A blogok rendkívül sokszínűek: egyaránt megtalálható köztük személyes napló és híroldal. Magát a blogot, a blogger vezeti és moderálja. A blog másik lényeges eleme a web 2.0-ház kapcsolódik, ez pedig nem más, mint az intereakció. Azaz az egyszerű olvasóból, alkotó lesz. Véleménye post formájában meg is jelenhet.
Felmerülhet a kérdés, hogy a blogok miért is oly népszerűek. Készítésük nem igényel külön szakértelmet tehát mindenki számára adott a lehetőség blog indítására és üzemeltetésére.[1]

Személyes

A blogon megjelenő írások hangvétele szükségszerűen lazább, mint egy sajtóközlemény szövege, de jellemzően a szakcikkekhez képest is közvetlenebb szerkezetű. Mivel az átlagos blogok sokszor a teljesen személyes hangvételt is megengedik, így ha olvasott blogot akarunk, akkor ehhez nekünk is érdemes alkalmazkodni.
Ennek a segítségével bizalmi viszonyt tudunk kialakítani a blogot olvasókkal, aminek eredményeként a blogban leírtakon túl az egyéb kommunikációnkat is szívesebben elfogadják, azt hitelesebbnek érzik.

Aktuális

A blog aktualitását mi adjuk. Mindig friss, akár a hivatalos közlést is megelőző híreket érdemes kiraknunk a blogra, hiszen emiatt fogják sokan olvasni azt.
A szolgáltatásunkkal, új dokumentumainkkal kapcsolatos hírekre is azonnal tudnak reagálni.
Az aktualitás tehát jól használható új szolgáltatások bemutatására, de akár egy-egy ötlet tesztelésére is.

Nem kötött

Nincs kötöttség sem a képi megjelenésben, sem a tartalom elhelyezésében, sem a bejegyzések megírásának az időzítésében. Azaz bátran megjeleníthetjük a könyvtári arculat elemeit.

Interaktív, illetve azzá tehető

Ha engedélyezzük a blogban a kommentezést, akkor folyamatos visszajelzést kaphatunk olvasóinktól. Ez az interaktivitás azt is jelenti, hogy meg kell oldani a moderálást – előzetes szabályok felállításával, és azok betartásával.
A visszajelzések pedig segíthetnek akár abban is, hogy egy-egy dokumentumot, szolgáltatást még a bevezetés előtt teszteljünk, vagy akár abban, hogy a kitalált marketing stratégiánk egyes elemeit teszteljük.

Archivált

Ha valamit egyszer megírtunk és kiraktuk a blogra, akkor az onnantól kezdve elérhető, visszakereshető. Ha pár hét múlva esetleg töröljük, akkor is nagy valószínűséggel megtalálhatjuk valamelyik kereső archiválásai között. Az archiválás arra is jó, hogy visszautaljunk régmúlt eseményekre, akciókra.

Mire nem érdemes használni a blogot?

Semmi esetre sem érdemes használni rövidtávú kampányokra. A blog – a weboldalhoz hasonlóan – a hosszú távú stratégia részét kell, hogy képezze.
Ez azt is jelenti, hogy ha egyszer elindítjuk, akkor azt folyamatosan írni kell. Eredményeket egyébként sem várhatunk azonnal, az is elképzelhető, hogy csak néhány hónapos felfutás után lesz látható eredménye a blognak.[2]

Könyvtári blogok

A webes naplók egyszerűsége és népszerűsége a könyvtárasok irányába is eljutott. Természetesnek nevezhető, hogy a könyvtárak gyorsan felmérték és felismerték az új eszköz hasznát. Az olvasókat sokkal gyorsabban el tudják érni a különféle információkkal. Az oly sokszor emlegetett egyszerűségnek köszönhetően pedig nincs szükség külön informatikusra. Így a megjelentetés, az információátadás ideje lerövidül. Napjainkban ennek nagyon nagy a jelentősége. A gyors és pontos információ szolgáltatás vonzóvá és megbízhatóvá tesz egy intézményt.
További előnyként elmondható az olvasók interakciója. Nem pusztán a könyvtár által a nagyközönség felé közvetített információkról van szó, hanem a véleménynyilvánításról is.
Az egyes rendezvényekről, művekről könnyebben képet kaphatunk az új webes platform segítségével.
Külön említést érdemelnek ebből a szempontból a kiskönyvtárak, ahol nincs elegendő anyagi feltétel a megfelelő számú alkalmazott felvételére. A könyvtáros leleményessége ilyenkor döntő jelentőségű, hiszen néhány kattintással saját blogot, ez által saját fazont szabhat a könyvtárának.
Szintén említésre méltó a blogok által felkínált lehetőségek száma. Egyre több szolgáltatást tudunk egyszerűen és ingyenesen a blogunkhoz kapcsolni. Ráadásul a blogunkról részletes statisztikát is kaphatunk, részben a látogatások számáról, részben pedig az egyes bejegyzések népszerűségéről. Az adatok tükrében akár a jövőbeli fejlesztéseken is el lehet gondolkodni. Kihatással lehet a beszerzésre valamint a könyvtárban tartandó rendezvényekre is.

Összességében egy könyvtári blog haszna[3]:

  • Számot adhat a könyvkiadás újdonságairól, ajánlhat
  • Online olvasói klub, ahol a látogatók megoszthatják egymással olvasmányélményeiket
  • Hírportál lehet információs szakemberek számára, vagy egyetlen könyvtár híreiről
  • Tájékoztathat rendezvényekről, kulturális programokról
  • Az olvasó mélyebben megismerheti a könyvtárost
  • A könyvtári munkafolyamatok leírásával a szakmát közelítheti az olvasókhoz, ezáltal megértik és megbecsülik.

[1] Dancs Szabolcs: Online eszközök: blogok és wikik. In: TMT, 54. évfolyam (2007) 7. szám <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=4768&issue_id=484> [Letöltve 2011.03.10.]

[2] Köntös Nelli:PR információbrókereknek. In: TMT, 55. évfolyam (2008) 10. szám <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=4990&issue_id=498> [Letöltve: 2011.03.25.]

[3] Hubay Miklós: Könyvtári blogok Magyarországon. In: TMT, 56. évfolyam (2009) 11-12. szám <http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=5240&issue_id=510> [Letöltve 2011.03.10.]

A teljes szöveg:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: