e-book-ok

A HUNRA szombathelyi konferenciája (Az olvasás össztantárgyi feladat, 2011. május 13-14.) után vetődött fel bennem először, hogy e-book olvasóval lepjem meg magam. Egész pontosan Fehér Péter, Kindle arte portas című előadása váltotta ki belőlem ezt a változást.  Gyorsan hozzá is tenném az előző mondathoz, hogy Fehér Péter nevéhez fűződik a Kindle-varázs című blog is, mely rengeteg hasznos adatot és információt nyújt a bizonytalan olvasóknak.
Korábban nem voltam túlságosan nagy bizalommal az elektronikus könyvolvasók iránt. Hozzáteszem, hogy még most is többre becsülök egy kézbe vehető nyomtatott dokumentumot, de már korántsem vagyok oly szkeptikus. Különösen egy-egy szakcikk vagy épp más irodalmi alkotás fordítása során nyújthat segítséget. Az elektronikus kiadású szótárakra gondolok. Így internet kapcsolatra nincs szükség, továbbá vaskos köteteket sem kell magunkkal vinni, a bennük rejlő haszon könnyen elfér egy e-book olvasó memóriájában.
Reményeim szerint a Gutenberg galaxis továbbra is fent marad és a két technológia jól megfér egymás mellett. A különféle egyetemi jegyzetek, tananyagok, tematikák és szakirodalmak elektronikus kiadása azonban praktikus, könnyen eljuthat minden hallgatóhoz és nem kell külön előjegyzést tenni az egyes dokumentumokra. Átéltem már olyan szituációt, amikor közel 30-an vártunk 1-2 kötelező szakirodalomra.
Itt hívnám fel az e-book olvasót használók figyelmét, hogy a hasznos című menüpontban találhatnak konvertáló oldalakra mutató linkeket. A 2epub.com oldal minden szöveges formátumot képes átkonvertálni ePub formátumba.
Az e-konyvtar.com -on pedig, összesen 7 betűtípusból választhatunk, továbbá a meglévő ePub formátumú könyveinket tudjuk magyar ékezetes betűkkel ellátni.

A fent említett konferenciáról: elérés

Reklámok

2 hozzászólás »

 1. kindlevarazs said

  Kedves Kolléga!

  Örülök, hogy sikerült rokonszenvesebbé tennem az e-book-okat az Ön számára is. Szerintem értelmetlen és káros az e-book és papírkönyv szembeállítása. Az érdeklődő ember olvasni akar, nem szagolgatni a “könyv illatát”. Én ugyanúgy olvasok papíron és Kindle-n, csupán az a kérdés, milyen formában férek hozzá az adott könyvhöz/információhoz.

  Szeretném javasolni oldalt az e-Könyvtárak közé felvenni a Kindle-Tékánkat is, már 300-nál több kötettel büszkélkedhetünk, és a szám napról napra bővül.

  Jó olvasást kívánok mindenkinek!
  Fehér Péter PhD

  • konyvtarma said

   Tisztelt Fehér Péter!

   Megtisztel a gyors kommentjével! Teljes mértékben egyetértek azzal, amit a szembeállításról írt. Mint írtam, szerintem a két technológia jól megfér egymás mellett. Továbbá szeretnék magam is beszerezni egy Kindle-t 🙂
   A Kindle-Téka című javaslatát köszönöm, gyorsan be is kerül a megfelelő helyre.

   Tisztelettel:
   Molnár András

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: